Muirhouse​ is Home

Designed by Natalie Taylor
Commissioned by Centipede Project, 2013

This project was the first commission I worked on with Centipede Project

 

The brief was to create a large scale labyrinth on the Muirhouse Avenue brownfield site, but the ground was too hard to cut into on a large scale. I suggested using flowering bulbs to create a similar large scale work, and approached the local school, Craigroyston Primary, as well as the Millenium Centre  to involve local children in the process.

​​

Through some experimentation we decided to use the name of Muirhouse itself, like a large scale sign and emblazon it into the land using 3000 daffodils. This process was complete by December 2012 but after further reflection, I suggested creating a phrase that described Muirhouse as the locals see it.

After sifting through 125 competition entries describing their place, the Centipede team chose “ IS HOME” as most appropriate. This was planted in March with local people in bedding plants on a huge scale, timed with the simultaneous flowering of the daffodils.